• Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00, Сб - Нд: 10:00 - 18:00

+38 067 139-39-49
  • +38 067 139-39-49
  • +38 073 436-39-49
  • +38 050 398-39-49
  • Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00,
Сб - Нд: 10:00 - 18:00

Холодні стелі: комфорт у спеку без "протягів". Як це працює? 5 основних пунктів

ЩО ТАКЕ ХОЛОДНЕ СТЕЛЯ?

Холодна стеля - це технологія, яка використовує процес променевого охолодження для досягнення найбільш комфортних умов перебування людини в приміщенні. Холодний стелю використовує для охолодження воду, яка циркулює по тонких трубках, розташованим на стелі.

В останні роки в світі все більшої популярності набирає такої спосіб охолодження приміщень як холодні стелі. Це популярне назва для систем поверхневого охолодження. В основі лежить процес променевого охолодження, але поки не будемо залазити в технічні нетрі. З аналогічною системою, але працює на обігрів, стикався кожен з нас - це поверхневе опалення, або ж по-простому - "теплі підлоги" і "теплі стіни".

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНА ЦЯ СТАТТЯ ПРО ХОЛОДНІ СТЕЛІ?
Наша компанія, є проектно-монтажною організацією і націлена на впровадження сучасних технологій в системах підтримки мікроклімату, які підвищують комфорт, надійність і економію грошей для наших клієнтів.

Так як з холодними стелями знайомі не так багато людей, то постійно виникає потреба пояснювати, як працює ця система. Адже вона значно відрізняється від знайомих нам кондиціонерів, але виконує функції як і звичайна спліт система.

У даній статті, в 5-ти пунктах, ми пояснимо, як працюють холодні стелі, в чому їх переваги та особливості. Інша назва - промениста кліматична система.

1. Чому нам стає спекотно?
Людина отримує тепло двома основними способами:

  • Випромінювання (або променева теплопередача). Передача тепла навколишній предметів за допомогою випромінювання (без нагрівання повітря).

Приклад: Наочним прикладом променевої теплопередачі є сонячне світло. Уявіть, що знаходитеся на відкритому повітрі в червні місяці, на вулиці + 24оС, але початок сильно світити сонце. Вам стане досить жарко, хоча температура повітря в цей момент все ще +24 оС. Як тільки ви зайдете в тінь, де температура повітря точно така ж +24 оС, то вам знову стане комфортно. Так відбувається тому що сонце НЕ нагріває повітря, воно безпосередньо нагріває предмети на які світить.

  • Конвекція. Передача тепла через нагрівання повітря.

Приклад: Піднесіть руку над будь-яким нагрітим предметом (наприклад, радіатором опалення) - ви відчуєте потік теплого повітря, це і є конвективна передача тепла. У зворотний бік це працює зі звичайним кондиціонером - він видає холодне повітря, який обдуває наше тіло і відбирає тепло.

Звідки ж у нашому будинку або квартирі з'являються ці теплові випромінювання?

  • Всі електричні прилади, що знаходяться в будинку, випромінюють тепло: комп'ютер, телевізор, холодильник, прилади освітлення - все це джерела тепла. Вони передають своє тепло як конвекцією, так і випромінюванням.
  • Якщо температура на вулиці вище, температури в приміщенні, то це тепло прагнути передатися через зовнішні стіни і вікна, які нагрівають повітря всередині приміщення.
  • Також до нас через вікна надходить сонячне світло: якщо сонячні промені потрапляють всередину приміщення, то вони нагрівають поверхні (підлога, стіни, підвіконня) і ці поверхні починають працювати як великі радіатори опалення, віддаючи тепло через повітря.

З таким потужним джерелом тепла, як сонячне світло, неможливо впоратися побутовими системами кондиціонування. І для досягнення хоч найменшого комфорту доведеться ставити температуру охолодження + 18..20 ° С, що не добре для людського організму. Тому для квартири або будинку обов'язково потрібно використовувати систему затінення (застосування зовнішніх або внутрішніх ролет, штор), це є першочерговим дією для організації комфортного мікроклімату.

В затіненому приміщенні (без прямого попадання сонячних променів) досить підтримувати температуру повітря на позначці + 24..25 ° С для досягнення комфорту.

2. Як холодні стелі борються зі спекою?
Наш організм, має температуру на поверхні шкіри 30..32 оС і, як нагрітий предмет, сам виділяє тепло. У разі людського тіла це 4 основних способи теплопередачі, ефективність яких ділитися таким чином:

  • 45% випромінювання
  • 30% конвекція
  • 20% випаровування
  • 5% дотик

Зверніть увагу, що за допомогою випромінювання власного тіла ми передаємо майже половину свого тепла. Але куди ми його передаємо, адже променеве тепло передається від предмета до предмета не нагріваючи повітря? Як ми пам'ятаємо зі шкільного курсу фізики, тепло передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого. Так і з променевої передачею тепла. Чим холодніше навколо нас тіла (поверхні), тим сильніше людський організм втрачає тепло за допомогою випромінювання. І тим менше нам потрібно використовувати інші види теплообміну (наприклад, конвекцію), щоб досягти комфорту.

Ефективність системи "холодних стель" розподіляється наступним чином:

  • 70% охолодження ми отримуємо за рахунок поглинання стелею нашого теплового випромінювання;
  • 30% охолодження ми отримуємо за рахунок конвекції (стелю охолоджує повітря).

За попереднім пунктом ми дізналися, що якщо повністю прибрати тепло від сонячного світла, то комфортна температура повітря для нас буде на рівні + 24..25 ° С.

Але якщо дати можливість нашому тілу ефективно віддавати променеве тепло холоднішим поверхонь (наприклад, "холодного стелі" або "холодним стінам"), то комфортна температура повітря для нас підвищитися до + 26..28 ° С. Підтримка такого температурного режиму має такі переваги:

  • безпеку для здоров'я (нету великих перепадів температур з навколишнім середовищем);
  • економія енергоресурсів, так як немає необхідності в переохолодженні повітря.

Тому "холодні стелі" не охолоджують повітря в звичному для нас розумінні, як це роблять кондиціонери (які 100% холоду передають конвекцією), але вони знижують "відчутну" температуру в приміщенні яка як раз і відповідає за наш комфорт.

3. Чи буде в моєму випадку досить "холодних стель" для отримання комфорту в спеку?
Відразу обмовимося, що ситуація на кожному об'єкті відрізняється і для однозначної відповіді по кожному випадку необхідно робити хоча б мінімальний тепловий розрахунок. Замовити цей розрахунок ви можете звернувшись в нашу компанію.

Проте, давайте згадаємо, що для досягнення комфорту в спеку, людському організму потрібно віддавати навколишньому середовищу тепло 4-ма способами. Тому детально розберемо кожен пункт.

heat

45% випромінювання
Чтоби людське тіло ефективно віддавало тепло за допомогою випромінювання ми робимо "холодної" одну з найбільших відкритих моторний в будинку - стеля. Чим більше поверхонь ми зробимо "холодними", тим краще. Тому, по можливості, ми можемо також облаштовувати "холодні стіни" і "холодну підлогу". Цікаво те, що всі ці поверхні можна також використовувати для ефективного обігріву. Але про це докладного поговоримо в іншій статті.

30% конвекція
Так як "холодні" поверхні все ж відбирають частину тепла через повітря, то при їх достатній кількості немає необхідності в інших джерелах охолодження. Але, трапляється, що конфігурація приміщень не дозволяє цього. Наприклад, якщо в кімнаті великі панорамні вікна і маленька площа відкритих поверхонь, які можна зробити "холодними". Чим менше "холодних" поверхонь в нашому будинку, тим більше холоду нам доведеться отримувати конвекцією. У таких випадках систему доповнюють звичайними системами кондиціонування.

20% випаровування
Така кількість тепла йде з нашого організму разом з виділеної вологою. Щоб прибрати цю вологу з приміщення застосовується припливно-витяжна вентиляція. Крім цього, механічна система вентиляції має ще ряд незаперечних плюсів, але, в даному випадку, ми розглядаємо її здатність видаляти випаровування, які виходять від людини.

5% дотик
Даний пункт зовсім не значний, так як постійне дотик людина має тільки з підлогою. При цьому, опускати температуру підлоги нижче +25 С не бажано, щоб не нашкодити здоров'ю.

4. Які обмеження є при використанні холодних стель?
Ось кілька основних пунктів, про які потрібно пам'ятати при впровадженні даної системи:

  1. Холодні стелі можуть дати тільки 25-35 Вт холоду з 1 кв.м. своїй поверхні, що відчутно менше, ніж ми зазвичай отримуємо від звичайної системи кондиціонування. Тому необхідно по максимуму використовувати доступні в приміщенні поверхні для охолодження.
  2. Для коректної роботи системи необхідно підтримувати вологість в приміщень за допомогою системи вентиляції (тобто не допускати підвищеної вологості).
  3. Якщо в приміщенні занадто жарко, то бажано дублювати холодні стелі також повітряним охолодженням (наскільки це необхідно - покаже теплової розрахунок).
  4. Для впровадження системи поверхневого охолодження необхідно забезпечити розміщення в будинку таких основних елементів:
  • Тепловий насос (зовнішній блок) - розмір залежить від потужності системи, але, як правило, його розмір відповідає аналогічному зовнішнього блоку кондиціонера.
  • Розподільний пункт - це гідравлічна обв'язка теплового насоса і розподільні гребінки холодних стель. Зазвичай цю обв'язку можна вмістити в шафі в технічному приміщенні (на кшталт пральнею або комори).
  • Самі холодні стелі можуть бути виконані в якості гіпсокартонних панелей, або ж покладених на стелю і стіни труб під штукатурку.

5. Висновок. Які переваги та недоліки ми отримуємо від використання холодних стель?
Якщо говорити про основні переваги, то, в порівнянні з класичними системами кондиціонування, це:

Безпека для здоров'я
  • Відсутність великих перепадів температур між повітрям на вулиці і в будинку
  • Нема холодних протягів і продувань
  • Нема поширення пилу
  • Нема місць можливого скупчення вогкості, цвілі і грибків
Економічність
  • Більш високі температури повітря дозволяють витрачати менше ресурсів на охолодження
Менше шуму
  • Єдине джерело шуму всередині приміщення - циркуляційний насос, який знаходиться в технічному приміщенні. У кімнатах де система працює абсолютно безшумно
Обслуговування
  • У регулярному обслуговуванні потребує тільки один елемент - тепловий насос

І кілька недоліків:

Невелика холодильна потужність
  • Необхідно організовувати гарне затінення приміщення, щоб потрапляння сонячних променів в приміщення (зовнішні або внутрішні ролети, щільні штори)
  • У разі недостатньої потужності холодних стель потрібно застосувати повітряні системи охолодження
Габарити системи
  • Потрібно виділити зону в технічному приміщенні для розміщення гідравлічної обв'язки

Післямова

Сподіваємося дана стаття допомогла відповісти на більшість ваших питань.

Зверніть увагу, що вибрати найоптимальнішу систему охолодження саме для вашого випадку можуть тільки вузькопрофільні фахівці. Такі є в нашій компанії. Тому звертайтеся, будемо раді співпрацювати. Контакти