• Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00, Сб - Нд: 10:00 - 18:00

+38 067 139-39-49
  • +38 067 139-39-49
  • +38 073 436-39-49
  • +38 050 398-39-49
  • Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00,
Сб - Нд: 10:00 - 18:00

Експлуатація існуючих систем вентиляції та кондиціонування в умовах вірусних інфекцій (в т.ч. коронавірус COVID-19)

У наших реаліях зовсім не новим явищем стали практично щорічні спалаху різноманітних вірусних інфекцій різного ступеня тяжкості (у 2020 році це пандемія COVID-19). У зв'язку з цим нам, як компанії, що організовує мікроклімат в приміщеннях, все частіше задають питання: чи допомагають системи кондиціонування, вентиляції та зволоження в боротьбі з вірусними інфекціями? Як відповідь ми підготували цю статтю.

Тут ми розберемо правила експлуатацій зазначених систем (включаючи засоби для очищення повітря), які допоможуть зменшити впливу вірусів на організм. Дана інструкція однаково підійде як для побутових приміщень (квартири, приватні будинки, котеджі), так і для комерційних (офіси, магазини, торгові центри).

НЕВЕЛИКИЙ, АЛЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ ЛІКБЕЗ (ПРО ВІДМІННІСТЬ ВЕНТИЛЯЦІЇ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ)
У своїй роботі ми часто стикаємося з тим, що багато хто не розуміє різницю між системами кондиціонування і вентиляції. Проста відмінність:

Вентиляція: це коли ми беремо повітря з вулиці і запускаємо його в приміщення, в той же час видаляємо відпрацьоване повітря назад на вулицю. Таким чином забезпечуємо повітрообмін (як при провітрюванні через кватирку, тільки перед цим повітря очищається, нагрівається або охолоджується, щоб не викликати дискомфорту у мешканців).

Кондиціонування: це коли ми беремо повітря з приміщення, проганяємо його через внутрішній блок кондиціонера і повертаємо його назад в приміщення вже охолодженим (або нагрітим). Таким чином, ми охолоджуємо (або гріємо) повітря, але не підмішуємо в нього свіжий.

Тепер ми бачимо, що вентиляція і кондиціювання доповнюють один одного і ні в якому разі одне не може замінити іншого.

ЯК ПРАВИЛЬНО КОРИСТУВАТИСЯ ВЕНТИЛЯЦІЄЮ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ШКОДИ ВІД ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ
Дані рекомендації базуються на інформації, отриманої від Федерації Європейський Асоціацій по опаленню, вентиляції та кондиціонування Повітря (REHVA), на думці деяких лікарів, а також на здоровому глузді.

Якщо у вас примусова вентиляція, що потрібно зробити:

  • Потрібно збільшити період роботи і продуктивність вентиляції під час експлуатації. В ідеалі, вентиляція повинна працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень (в зв'язку з цим частоту очищення фільтрів потрібно збільшити).
  • Максимально збільшити приплив свіжого повітря
  • Витяжна вентиляція в с/в, ванних кімнатах і інших технічних приміщень також повинна працювати в максимально інтенсивному режимі (в ідеалі, 24/7)
  • Зменшити кількість співробітників і відвідувачів приміщення, щоб на одну людину припадало більше свіжого повітря
  • Якщо у вашій системі використовуються роторні рекуператори, їх слід відключити, навіть якщо це спричинить зростання споживання електроенергії
  • Слід відключити систему рециркуляції - коли відпрацьоване повітря частково подається назад в приміщення (не плутати з рекуперацією)
  • При наявності в вентиляції ультрафіолетових і електростатичних фільтрів потрібно переконається в їх працездатності

Якщо у вас немає механічної вентиляції:

  • Відкривайте вікна для провітрювання частіше, ніж зазвичай, навіть якщо це викличе певний дискомфорт (одягайтеся тепліше, якщо відкриття вікон може викликати переохолодження, так як оновлення повітря в пріоритеті)
  • Навіть без вірусних епідемій ммінімально необхідна частота провітрювання приміщення - кожні 2 години
  • Важливо відкривати вікна в декількох приміщеннях, щоб поліпшити циркуляцію повітря (створити протяг)

Які дії не матимуть практичного ефекту:

  • Чистка вентиляційних каналів не допоможе в боротьбі з вірусними інфекціями, так як частинки вірусів легкі і не затримуються в вент каналах (але їх чистка поліпшить якість повітря, що подається)
  • Заміна фільтрів зовнішнього повітря не потрібна, так як розмір частинок вірусу набагато менше, ніж ті, що здатні затримати звичайні вентиляційні фільтри, тому вірус в них не осідає (з точки зору заміни фільтрів, можна використовувати стандартні процедури по обслуговуванню вентиляції)
  • Брудні фільтри не є місцем розмноження вірусу. Але, так як вони можуть зменшити приплив свіжого повітря, то необхідно проводити їх регулярну чистку

ЯК ПРАВИЛЬНО КОРИСТУВАТИСЯ КОНДИЦІОНУВАННЯМ ПІД ЧАС ВІРУСНОЇ ЕПІДЕМІЇ
Важливо зрозуміти, що кондиціонер просто "проганяє" через себе повітря з кімнати, тому не є джерелом розвитку вірусів. Також він не може затримати на собі частинки вірусу через їх невеликого розміру, тому вірус не накопичується в кондиціонері.

  • Використовуйте кондиціонер для підтримки комфортної температури в приміщенні. Чи не перегрівайте і не переохлаждайте повітря
  • Якщо у вас один кондиціонер використовується для охолодження декількох приміщень через повітряні канали, то краще його відключити, щоб зменшити шанс поширення вірусу з одного приміщення в інше
  • Якщо вологість в приміщенні перевищує 60% - використовуйте кондиціонер з функцією осушення, для видалення надлишків вологи
  • ВАЖЛИВО! У квітні 2020 роки з'явився перший кондиціонер з ультрафіолетовим фільтром, який дійсно здатний впливати на віруси, зменшуючи їх концентрацію. Отримайте консультацію у наших співробітників за номерами телефонів в розділі Контакти

ЗВОЛОЖЕННЯ ПОВІТРЯ
COVID-19 досить стійкий до температурної і вологості середовищі і чутливий тільки до вологості більше 80% і температурі вище 30 градусів Цельсія, які неприпустимі в житлових і комерційних приміщеннях. Тому системи зволоження повітря не мають проти вірусу практичного ефекту.

Але зверніть увагу! Підтримка відносної вологості повітря на рівні 30% -60% зменшує ризик зараження вірусами і бактеріями, так як допомагає тримати слизові оболонки людини в зволоженому стані. Для наочності, нижче наводимо графік, який демонструє, що при оптимальному рівні вологості набагато менше шанс розвитку бактерій, вірусів, цвілі, респіраторних інфекцій, ринітів і астми.

stat

ОЧИСНИКИ ПОВІТРЯ
Деякі очищувачі повітря можуть бути досить ефективними проти вірусів, в тому числі і коронавіруса (COVID-19)

  • Щоб бути ефективними, очищувачі повітря повинні мати фільтри зі ступенем очищення не нижче НЕРА
  • Наявність електростатичного фільтрації також підсилює позитивний ефект
  • Необхідно проводити регулярне обслуговування, яке відповідає режиму експлуатації.


При необхідності, ви можете придбати будь-яку з наведених вище систем в нашій компанії, отримавши повний комплекс послуг (консультацію, продаж, монтаж).