• Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00, Сб - Нд: 10:00 - 18:00

+38 067 139-39-49
  • +38 067 139-39-49
  • +38 073 436-39-49
  • +38 050 398-39-49
  • Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00,
Сб - Нд: 10:00 - 18:00

Розрахунок системи опалення: основні параметри і характеристики

Расчет системы отопления

Сьогодні в якості основного джерела тепла для приватного будинку використовується індивідуальна система опалення приватного будинку, що включає в себе радіатори, котел і допоміжні елементи. Сюди також входять трубопроводи, обчислювальні прилади, насоси, засоби автоматизації, охолоджуючі рідини. Провести розрахунок системи опалення самостійно - реально! Спочатку визначається потужність основного генератора тепла в будинку. Детальніше про те, як виконати розрахунок опалення без залучення фахівців, читайте далі.

Самостійні підрахунки або допомога фахівців?

Для твору обчислень тепловтрат і загальної енергоефективності системи необхідно враховувати безліч параметрів, не кожен з яких просто отримати. При відсутності інженерних знань / навичок є високий ризик допущення помилок, тому самостійний розрахунок потужності газового котла для приватного будинку і інших опалювальних приладів не завжди доцільний. Якщо ви хочете заощадити власний час і не сумніватися в актуальності підсумкових даних, варто залучити фахівців.

Короткий перелік теплових систем для приватного будинку

Ефективність генератора тепла залежить від його типу, а також кількості та розмірів радіаторів (в народі «батарей»), встановлених в кожному з приміщень. Це може бути котел, що працює на газі, електриці, твердому або рідкому паливі або ж тепловий насос. Опалювальні прилади використовуються наступні:

  • настінні;
  • панельні,
  • секційні (з нижнім або боковим підключенням).

В якості додаткового джерела тепла або навіть основного нерідко застосовуються підлогові радіатори, конвектори, інфрачервоні панелі, системи «тепла підлога».

РОЗРАХУНОК ОПАЛЕННЯ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ: ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ
Основою для обчислень стає підрахунок тепловтрат будинку через огороджувальні конструкції - стеля, стіни, вікна, двері і т.д. Використовуються також дані про теплопровідності матеріалів, з яких виконано спорудження, товщина кожного шару стін, географічне розташування і кліматична зона, де знаходиться будівля. Враховується і температура повітря самої холодної п'ятиденки.

Безпосередньо розрахунок опалення має на увазі множення таких обчислень:

  1. Тепловтрат через стіни. Коефіцієнт теплопередачі стіни множиться на вираз F (t3-tзовн), де F - площа стіни, t3 - температура повітря всередині, а tзовн - зовні.
  2. Тепловтрат через вікна і стеля. Формули аналогічні попередній, тільки підставляються значення для зазначених конструкцій.
  3. Втрат тепла на нагрів припливного повітря (інфільтрацію). Коли тиск усередині приміщення вище, ніж зовні, тепле повітря прагне вирватися через дефекти в теплоізоляційному шарі. Це призводить до високих тепловтрат, які можна розрахувати за формулою Qi = 0,28 * Ln * ρ * C * (tp - ti) * k, де:
  • Qi - кількість тепла, необхідного для нагрівання інфільтрації;
  • Ln - втрати тепла, яке виходить через проломи в теплоізоляції;
  • ρ - щільність повітря в приміщенні
  • C - питома теплоємність повітря;
  • tp і ti - температура в приміщенні і зовні відповідно;
  • k - коефіцієнт обліку зустрічного теплопотока в огороджувальних конструкціях.

Підсумувавши отримані дані, можна починати розрахунок радіаторів опалення і діаметра трубопроводів всієї системи. Подібні обчислення вимагають наявність чіткої інформації про гідравліки, розташуванні опалювальних приладів. Розподіл теплових потоків в системі також залежить від матеріалу, з якого виконані труби.