• Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00, Сб - Нд: 10:00 - 18:00

+38 067 139-39-49
  • +38 067 139-39-49
  • +38 073 436-39-49
  • +38 050 398-39-49
  • Київ

м. Київ вул. Андрія Шептицького 14-б

Пн - Пт: 9:00 - 20:00,
Сб - Нд: 10:00 - 18:00

Принцип роботи кондиціонера. Як працює кондиціонер?

Кондиціонер можна назвати самим зручним і ефективним засобом для підтримки комфортного температурного режиму в приміщенні цілий рік. Пристрій і принцип роботи кондиціонера різних моделей в основному схожі. Різниця лише в тому, де вони встановлені. Все кондиціонуючі пристрої складаються з вентилятора, конденсатора, компресора і випарника.

ЯК ПРАЦЮЄ КОНДИЦІОНЕР
Зараз детально розглянемо як працює кондиціонер: насправді вся його робота полягає в основному на одному рідкому речовині - фреоне, який або поглинає тепло, або його віддає в залежності від температурного режиму. Процес охолодження бере свій початок в зовнішньому блоці, там фреон ще має газоподібний стан. Потім він передається в компресор, де тиск зростає і газ стискається, підвищуючи температуру. Далі фреон потрапляє в конденсатор, де охолоджується і стає рідким. Потім, вже в рідкому стані, закачується в терморегулюючий вентиль, де тиск зменшується і відбувається зростання температури фреону, його кипіння і випаровування. Потрапляючи у випарник, його обдуває тепле повітря з приміщення, тим самим, охолоджуючи його. Фреон знову стає газоподібним, і вже холодним виходить у вільний простір. І так далі по колу, повторюючи знову і знову своє перетворення.

Кондиціонер принцип роботи в зимовий період. Робота в якості обігрівача відбувається так само. Різниця лише в тому, що клапан, що знаходиться в зовнішньому блоці кондиционирующего пристрою, здатний направити фреон в іншому напрямку. При цьому теплообмінники міняються місцями, і у внутрішньому відбувається передача теплого кисню, а в зовнішньому він нагрівається. Тобто, кондиціонер, забезпечений чотирьохходові клапаном, дозволяє, змінивши хід фреону, поміняти місцями функції випарника і конденсатора.

Процес, заснований на зміні агрегатного стану речовини з виділенням і поглинанням тепла, лежить в основі роботи будь-якого кондиціонера незалежно від моделі.

Основними, серйозними проблемами кондиціонера є гідроудари компресора, які виникають під час вступу до компресор скрапленого фреону (як відомо рідина не стискається). Найбільш часто ці проблеми виникають при засміченні фільтрів, що істотно погіршує теплообмін випарника, а також експлуатація кондиціонера в умовах низьких температур, при яких фреон, що подається у випарник, має дуже низьку температуру.

Режими роботи кондиціонера

rezhimy raboti kondicionera

Основні режими роботи кондиціонера:

  • охолодження - основний режим роботи кондиціонера, присутній у всіх моделях.
  • обігрів - присутній в 98% випадках, а також є основним режимом роботи для теплових насосів;
  • осушення - дозволяє м'яко осушувати повітря при підвищеній вологості (присутній в більшості моделей);
  • вентиляція - найчастіше мається на увазі можливість кондиціонера обертати вентилятор внутрішнього блоку без нагріву або охолодження, але сущесвуют моделі, які здатні підмішувати зовнішнє повітря, як в системах вентиляції;
  • нічний режим (або режим "сон") - більшість моделей в цьому режимі зменшують швидкість обертання вентилятора внутрішнього блоку і щують допустиме коливання температури в приміщенні (наприклад, якщо кондиціонер був встановлений на охолодження з підтримкою +24 оС, то в режимі сну буде допустимо збільшення температури до 25-26 ° С). тим самим досягається не тільки мінімальний рівень шуму, а й економія електроенергії;
  • таймер - дозволяє задавати час виключення кондиціонера, нарпімер, перед сном, щоб засипати було комфортно, але вночі кондиціонер не споживав зайвого електрики (деякі моделі відомих виробників можуть мати тижневий таймер з режимами включення і виключення в різний час).
  • режим чергового отовленность - присутній в передових моделях теплових насосів, дозволяє підтримувати в будинку температуру +8 ... + 10 ° С, коли нікого немає вдома, що найкращим чином позначається на енергоефективності. Може бути використаний, якщо створюється система розумний будинок.